J.M. Waelkens en Sporza stellen voor HomeTafels-Tables.com Contact
Dat Jean Marie Waelkens de wielersport als inspiratie gebruikt, blijkt niet alleen uit de tafel die hij maakte voor de Tour van 2010. Ook voor andere wielergelegenheden liet hij zijn creativiteit al de vrije loop.
Tourtafel 2007
J.M. Waelkens bij de eerste Tourtafel uit 2007  » J.M. Waelkens bij de eerste Tourtafel uit 2007
In 2007 wordt tafelbouwer Jean-Marie Waelkens door VRT gevraagd om voor de Ronde van Frankrijk een debattafel te ontwerpen. Die tafel zal gebruikt worden om kenmerkende figuren uit de sportwereld aan te ontvangen. Een kleiner model wordt door de overwinnaars gehandtekend.

Het ontwerp van het tafelblad verwijst naar een zweetdruppel, fietsketting of slingerklok. De onderste, fijne plankjes staan voor de proloog en de vlakke ritten. Dan volgen de gegolfde oversteek naar Engeland, de planken met 'obstakels' en ten slotte de ruwe bergplanken, met helemaal bovenaan het sterke Wengèhout als symbool voor de zwaarste inspanningen. Voorts gebruikt hij een ronde plank met groeiringen: de bochten in hartje Parijs. De twee 'opstaande' planken bevatten houtknopen en nerven, van de rotondes en kronkelende wegen', zegt Jean-Marie. Tour doortocht Gent 2007
Geschenk voor Prins Filip  » Het geschenk dat Prins Filip ontving.
En het succes kan niet op, want op vraag van het Gentse stadsbestuur mocht Waelkens ook het geschenk ontwerpen dat prins Filip kreeg bij de doortocht van de Ronde van Frankrijk in Gent: een handgesmede fietser op een stuk hout in de vorm van Frankrijk.

Ook hier veel symboliek: de dubbele o van Oost-Vlaanderen, de G voor Gent en Gouverneur en de kromgebogen fietser. Van dit kunstwerk wil Jean-Marie kleinere, metalen versies maken in beperkte oplage. 'Voor het goede doel', verzekert hij.
Centrum Ronde Van Vlaanderen
De Ronde van Vlaanderen Tafel  » De Ronde van Vlaanderen Tafel
De Deinse tafelbouwer Jean-Marie Waelkens heeft nu ook voor het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde een originele tafel gemaakt. Het is een rond exemplaar geworden. De tafel in Oudenaarde is rond als een fietswiel, heeft spaken en is aan de buitenkant afgewerkt met een rubberen boord die de tube voorstelt. De tafel is gemaakt uit de houtsoorten rubberboom, lariks en eik. Het ruwe hout in de middencirkel verwijst naar de lastige wegen in de regio. Centraal prijkt het logo van de Ronde waarbij de O gevormd wordt door een knuist van een eiken stronk uit de Vlaamse Ardennen. Het wielergeloof wil dat wie over de bol wrijft, op bescherming van de wielergoden mag rekenen.

Het tafelblad krijgt de handtekeningen van de Rondewinnaars mee. Nu al getekend door Roger Decock, Eric Leman, Johan Museeuw en huisgids Freddy Maertens. De bijhorende stoelen zijn te koop. Tourtafel 2009
Geschenk voor Prins Filip  » Eddy Merckx overhandigt de tafel.
In 2009 trok Lieven Van Gils van rennershotel naar rennershotel en liet elke dag de tafel van Jean-Marie Waelkens signeren door de ritwinnaar, de geletruidrager of een andere vedette. Onder meer Cavendish, Contador, Armstrong en de broers Schleck zetten hun handtekening.

Eddy Merckx won 40 jaar geleden zijn eerste Tour en kreeg de eer om het indrukwekkende rijtje te openen in Monaco. De vijfvoudige Tour-winnaar is peter en ambassadeur van de Damiaanactie, een organisatie die lepra en tbc uit de wereld wil helpen. Daarom schenkte Sporza de opbrengst van de veiling, het onwaarschijnlijk bedrag van 57.000 euro aan de Damiaanactie.

Bekijk de Tourtafel 2009: www.tourtafel.be/2009
GetekendMove To ImproveJean Marie Waelkens - OntwerperLieven Van Gils... aan tafel!De tafel in de pers